Onderschat de kracht van een logo niet. In deze opdracht richt je je op een nieuw bedrijf. Nieuwe bedrijven zullen zich meer richten op het introduceren van zichzelf aan nieuwe klanten. Je kan maar één keer een goede eerste indruk achterlaten. Dus bedenk je goed wat je wilt zeggen met jouw logo.
Stevige merken zijn goed in het weerspiegelen van:
Missie. Een sterk merk heeft duidelijk gedefinieerde doelen, zowel conceptueel als zakelijk.
Waarden.Voor welke waarden staat het bedrijf? Sociale waarden en milieu-impact worden steeds belangrijker voor klanten.
Persoonlijkheid. Is het een leuk, relaxed merk of een serieus, betrouwbaar merk?Sterke merken hebben sterke merkpersoonlijkheden, met consistentie over alle media en kanalen.
Marktpositie. Hoe het merk zich onderscheidt van de concurrentie, zegt veel.
Hoewel deze opdracht een individuele opdracht is, is het belangrijk om ook samen met klasgenoten, docenten of anderen uit bijvoorbeeld je familie of vriendenkring te brainstormen. Daar kan je heel veel informatie uit halen. Kijk ook zeker naar wat de concurrentie aan het doen is van het merk. Je vangt het beste inspiratie voor jouw logo in een moodboard.
Een moodboard met elementen en stijlen die interessant zijn voor jouw merk.
Design principles
Naast animatie principes heb je ook "ontwerp principes", in het Engels "Principles of Design". Deze zogenaamde design principles helpen je om een goed logo te ontwerpen.
Emphasis
Één van de belangrijkste taken bij het ontwerpen is te weten welke elementen je moet voorrang geven boven andere. Waar je de nadruk op legt, bepaalt wat het logo het sterkst communiceert. Wat is het belangrijkste stukje informatie dat je probeert te communiceren? Voor logo's is dit vaak wat het bedrijf doet of in welke branche het zit. Als je vastzit, probeer dan alles op te sommen wat je met je logo wilt communiceren en vervolgens de lijst te ordenen van meest naar minst belangrijk.
Balance & Alignment
Een logo is in balans wanneer alle elementen "gewogen" zijn op een manier dat het een geheel wordt. Bedenk je van te voren goed hoe je met de balans omgaat. Ga je voor symmetrisch of juist asymmetrisch. Symmetrie betekent dat: alle elementen aan weerszijden van de middellijn zijn even zwaar; asymmetrie betekent dat ze dat niet zijn. Symmetrie werkt het beste voor traditioneel merken die stabiel willen lijken. Asymmetrie werkt beter voor merken die willen opvallen.
Contrast
Met contrast kun je bepaalde elementen accentueren. Bekijk hier het logo van het merk Ziegel eens.
Het silhouet van de hond heeft meer impact door de knalgele achtergrond. Hoewel contrast het vaakst wordt gebruikt bij kleuren, is het ook van toepassing op maten, plaatsing en andere ontwerp principes. Waar en hoe je contrast in je logo gebruikt, hangt af van de stijl. Het hebben van een sterk contrast zoals zwart op wit zorgt voor een meer stimulerende en dynamische uitstraling. Maar het zou een merk wat staat voor ingetogen en ontspannen juist verkeerd representeren. Je moet weten hoe je contrast gebruikt, want dat betekent dat je ook weet hoe je het niet moet gebruiken.
Repetition
Door een ritmische herhaling toe te passen in een logo wordt het vaak krachtiger. Hoewel logo's niet veel ruimte hebben om met herhaling te spelen, kan je het nog steeds op een kleinere schaal worden toegepast. Kijk bijvoorbeeld bij dit logo:
Het beeldmerk is in feite één beeld, maar door de herhalende lijnen wordt het interessant. Kijk maar is goed naar de manier waarop de vijf punten aan de onderkant van de baard allemaal een vergelijkbare diamantvorm tonen. Samen vormen ze ook nog eens een driehoek, die ook bovenin het gezicht te zien is.
Proportion
Dit is een design principe dat betrekking heeft op de groottes van de componenten waaruit een logo bestaat. De proporties van objecten moeten in verhouding zijn. Als je kijkt naar het menselijk lichaam, de maatstaf waarmee mensen proporties beoordelen. Een oog moet bijvoorbeeld kleiner zijn dan een gezicht en de schouders van een man moeten breder zijn dan zijn heupen. Is dit niet in proporties, dan is het vreemd.
Gebruik maken van de Gulden Snede is een goed hulpmiddel om de juiste proporties te bepalen.
Movement
Wij hier in Nederland lezen van linksboven op een pagina en in een horizontale lijn naar rechts om vervolgens je een regel naar beneden te begeven. Deze beweging van het oog, ook wel visual flow genoemd, is waar dit principe naar verwijst. Je kan deze "flow" manipuleren met bepaalde beelden, zoals de bliksemschicht in het logo van VOLT. De gele "V" duwt je ogen automatisch naar beneden, en weer naar boven.
Afhankelijk van waar en hoe je bepaalde elementen plaatst, kan beïnvloeden hoe de kijker de focus van zijn ogen verplaatst. Dus als je een gigantisch rood woord in de benedenhoek van je ontwerp plaatst, dat gaat de aandacht trekken en mogelijk de visual flow versterken.
Goede ontwerpers plannen welke elementen ze de kijker willen laten te zien én in welke volgorde. Als vormgever kan je de regie van het kijken naar een logo helemaal overnemen.
White space / Negative Space
Negative space of eenvoudigweg "lege ruimte" is een gebied van een ontwerp waar niets in zit (het hoeft niet echt wit te zijn). Kijk eens naar de logo's hieronder.
Door de witruimte rondom de H te gebruiken kan je super interessante elementen toe voegen aan het logo. Maar ook hoe het logo van Catfish gebruik maakt van negative space is een goed voorbeeld.