Er zijn allerlei manieren om een animatie te maken, en in deze lessenserie ga je vooral aan de slag met het leren werken in 3D. Je gaat werken met Cinema4D, een populaire tool voor 3D-animatie. We gaan stap voor stap ontdekken hoe je hiermee coole animaties kunt maken. Cinema4D is ook precies de software die je nodig hebt voor je animatie project, dus wat je hier leert kun je daar direct toepassen!
Als je in Cinema4D leert modelleren en animeren met behulp van legoblokjes, doorgrond je deze drie leerdoelen:
Basisvaardigheden 3D-modelleren:
Je leert hoe je 3D-objecten kunt bouwen en vormen in Cinema4D, door bijvoorbeeld legoblokjes te modelleren en samen te stellen tot een groter geheel.
Structuur en hiërarchie begrijpen in animatie:
Je leert hoe je objecten op een gestructureerde manier kunt opbouwen en organiseren, zodat elk blokje samenwerkt in de animatie, net als bij een echt Lego-bouwwerk.
Basisprincipes van 3D-animatie toepassen:
Je oefent met het animeren van de gemodelleerde legoblokjes, zodat ze op een vloeiende manier kunnen bewegen, verschijnen, of in elkaar kunnen klikken, en je krijgt inzicht in beweging en timing in de 3D-omgeving.
GAMES (CONSOLE/ VR)
ANIMATIE (FILMS)
RECLAME
VISUELE EFFECTEN
VIDEOCLIPS / MOTION GRAPHICS
ENTERTAINMENT WERELD
ARCHITECTUUR / RUIMTELIJKE VORMING
INDUSTRIEEL ONTWERPEN / PACKIGING
In de 3D wereld is Cinema4D toonaangevend voor Motion Graphics. Dat is vooral waar wij ons bij GLR Animatie mee bezig houden.
Er zijn best veel soorten software op de markt waarmee beelden professioneel in 3D gebouwd kunnen worden. 3D Studio Max, Maya, XSI, Lightwave en Blender 3D zijn veelgebruikte pakketten die je in de industrie veel zal tegenkomen. Maar Cinema 4D is ook zeer populair, ook in de film- en animatie-industrie.
Cinema 4D is een pakket van het bedrijf Maxon in Duitsland. Met Cinema 4D kan je beelden maken en laten bewegen, 3D animaties en graphics ontwerpen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld films en voor de game-industrie. Het programma is ook geschikt om gewone tekenfilms te maken, en menselijke figuren. En het werkt erg lekker samen met de softwarepakketten van Adobe, in het bijzonder After Effects.
De interface is niet zo heel erg lastig. In de les nemen we deze helemaal met je door. Maar wat wel heel belangrijk is, is dat je netjes en gestructureerd werkt en gebruik maakt van alle aanzichten. Je kan jouw objecten bijvoorbeeld van voor, opzij, boven en in perspectief bekijken.
Week 1 12-11 Modelleren
Week 2 19-11 Modelleren / Texturing /Animeren
Week 3 26-11 Animeren / Belichten
Week 4 2-12 Finalize en renderen
Je maakt voor deze drie opdrachten een Learning Journal. Hierin vertel je bij elke opdracht heel kort wat je hebt geleerd en hoe je het vond.
Je krijgt voor de opdrachten een cijfer, het gemiddelde daarvan is jouw eindcijfer. Heb je de bonusopdracht een serieuze poging gegeven krijg je een punt op jouw cijfer erbij.
Voorbeeld:
Lego modeling 8 punten
Lego animatie 7 punten
Lego rendering 7 punten
Is een 7,5 gemiddeld op je lijst.