Frits Schöne
Frits heeft voor zichzelf een woordenboek samengesteld van zo'n 11.000 woorden waarin hij heeft opgeschreven wat die woorden voor hem persoonlijk betekenen. Dat levert dan bijvoorbeeld zoiets op als:
EENDAGSVLIEG
je zal maar voorbij zijn even was jij het
antwoord op de vraag van velen nu word je
het water genoemd bij de wijn je voelt je
een foto die in een kast ligt te vergelen
Frits gaat zijn verhalen online zetten via social media posts. Jullie gaan hem daarbij ondersteuren door animaties bij de verhalen/gedichten van Frits te maken.
Jouw woord
Jullie hebben een aantal weken geleden zelf de mogelijkheid gehad een woord te kiezen. Heb je dat niet gedaan, dan hebben wij jou er eentje toegewezen.
Het verhaal bij het woord is ingesproken door Frits. Zijn voice-over bepaalt hoe lang de animatie duurt. Jouw interpretatie van het verhaal is helemaal vrij, je hoeft dus niet letterlijk de tekst te volgen.
Kijk in het document Woordenlijst_Frits.pdf om te zien welk woord jij hebt.
De voice-over kun je vinden in deze map met ingesproken teksten. In die map staat ook een Word document waarin de tekst geschreven staan.
Dit zijn de eisen aan de animatie:
Je maakt de animatie in Adobe Animate. In de stijl ben je geheel vrij.
Formaat is 1080 x 1920 pixels (staand)
24 frames per seconde
De animatie begint met een shot waar alleen de titel op te zien is. Hiervoor gebruik je het lettertype Courier New.
De animatie eindigt met een shot waarin het gehele verhaal te lezen is, wederom in Courier New. Zorg dat het lang genoeg zichtbaar blijft om te kunnen lezen.
Je levert de animatie op als .mp4 in deze map. Geef deze de volgende naam: JOUW NAAM_JOUW WOORD.mp4. Dus bijvoorbeeld MarcoZielhuis_Lookandfeel.mp4
Adobe Animate
Dit project wordt gecombineerd met de SOFT lessen rondom het maken van frame-by-frame animatie in Adobe Animate. Daarom kun je in dit geval niet een ander softwarepakket gebruiken.
Hiernaast zijn twee tutorials over Animate. De bovenste behandelt alle relevante technieken. In de onderste kijk je mee over de schouder van een professionele animator.
Storyboard
Voordat je los gaat in Animate ga je eerst jouw idee verwerken in een storyboard. Zo heb je houvast, weet je ongeveer wat je moet gaan illustreren en kun je jouw idee delen voordat je al het werk al gedaan hebt.
Je kunt een storyboard downloaden via Home > handig. Vergeet niet de 9*16 variant te gebruiken.
Timing en spacing
Weet je nog van het eerste jaar? Timing is hoelang een beweging in zijn geheel duurt. Spacing is hoe je de frames gebruikt, dus wat beweegt snel en wat langzaam. Timing en spacing samen bepalen het ritme van de animatie.
Hier zie je een animatie van een kwal. Hieronder zie je hoe de beweging is opgebouwd. Voor langzame bewegingen illustreer je dus meer frames.
Voor een animatie van 24 FPS gebruik je 2 frames per illustratie.
Als je ook gebruik wilt maken van de Quick Keys in Adobe Animate, download je hier de settings.