Animatie principes
Flex | Keuzedeel Explanimations | Grafisch Lyceum Rotterdam
Flex | Keuzedeel Explanimations | Grafisch Lyceum Rotterdam
Welkom, mediavormgevers! Jullie gaan een superleuke opdracht doen: een uitleganimatie maken voor Clear Rivers. Zij willen geen plastic meer in de oceaan. Heel goed natuurlijk! Het begint allemaal bij schone rivieren. In het filmpje moeten jullie laten zien hoe Clear Rivers plastic uit de rivieren haalt en hoe belangrijk het is dat we geen plastic meer in de rivieren gooien.
En guess what? Jullie krijgen hulp van Pitch Parrot, een bekende animatiestudio uit Rotterdam. Zij weten er alles van en gaan jullie helpen.
Dus, laten we samen aan de slag gaan! Maak er iets moois van en vooral veel plezier!
De 12 animatieprincipes worden gebruikt door echt elke animator, bewust of onbewust. Je creëert een levendigere en overtuigendere animatie door ze toe te passen.
Deze 12 animatieprincipes zijn tot stand gekomen door de lead animators van Disney Studio’s in de jaren van 1930.
In het bekende boek “The Illusion of Life: Disney Animation” introduceerden Frank Thomas en Ollie Johnston deze animatieprincipes aan het publiek. Dit boek is ook wel bekend als de “Bijbel voor animatoren”. De twee schrijvers waren zelf ook animatoren bij Disney Studios.
De 12 animatieprincipes waar elke animator, bewust of onbewust zijn, rekening mee houdt bij het maken van een animatie zijn:
Squash and Stretch
Anticipation
Staging
Straight Ahead Action and Pose to Pose
Follow Through and Overlapping Action
Slow in and Slow Out
Arcs
Secondary Action
Timing
Exaggeration
Solid Drawing
Appeal
Je werkt samen met je team van 3 studenten aan een uitleganimatie over 6 animatieprincipes. Binnen je team neem je de verantwoordelijkheid voor twee animatieprincipes, zodat jullie samen alle zes de principes behandelen.
De opdracht is verdeeld over 6 lessen van 4 uur, met de volgende opbouw:
Les 1: Ontwerp een styleframe voor jullie animatie.
Les 2 & 3: Werk je eerste animatieprincipe uit in After Effects.
Les 4 & 5: Werk je tweede animatieprincipe uit.
Les 6: Monteer de volledige uitleganimatie tot één geheel.
Je werkt in een team, maar je bent zelf verantwoordelijk voor twee animatieprincipes.
Samen zorgen jullie voor een consistente stijl en een vloeiende montage.
Mogelijke animatieprincipes om te kiezen:
Squash & Stretch
Slow In & Slow Out
Anticipation
Follow Through
Timing
Staging
De uitleganimatie bevat een voice-over in het Nederlands of Engels en wordt als één geheel gemonteerd.
Je kunt werken met een bestaand script en een gegenereerde voice-over, of je maakt zelf een script en voice-over.
Wil je extra animatieprincipes toevoegen? Overleg dan met je docent of dit haalbaar is binnen de planning.
Het eindresultaat is een heldere en visueel aantrekkelijke uitleganimatie waarin jullie als team de zes animatieprincipes tot leven brengen.
Het voorbeeld hiernaast is gemaakt door animatie student Iain Suykerbuyck.
Met de juiste richtlijnen in zorg je niet alleen voor consistentie maar waarborg je ook kwaliteit van jouw animatie. Je ontwikkelt eerst Animatie Style Guide met duidelijke vormgeef en animatierichtlijnen. Dit versnelt jouw workflow en zorgt voor eenheid in alles wat je visueel communiceert.
Leg hier duidelijk in vast wat de kleuren zijn die je gaat gebruiken, maar ook welke vormen je gaat gebruiken. Gebruik je wel of geen lijnen? Leg alles vast en neem het even met jouw docent door.
Je begint met de meest belangijke, en de meest bekende: Squash en stretch. Door deze goed toe te passen krijg je een idee van het gewicht en de mate van flexibiliteit van een object. Het meest belangrijke hier aan is dat het volume van het object niet mag veranderen als je lekker aan het stretchen en squashen bent. Als je iets indeukt in de hoogte, dan moet het object breder worden. Het moet kloppen, anders is het niet geloofwaardig.
Maak op basis van de team stijl een voorwerp waar Squash and Stretch goed naar voren komt. Deze komt in jouw video terecht.
Als iets in beweging is, wil het eigenlijk niet stoppen. Wanneer iets stil staat, wil het eigenlijk niet bewegen. Dat is het principe van Slow in Slow out. Wanneer een auto snel beweegt heeft het voor die beweging heus niet zo veel frames nodig. Komt de auto echter tot stilstand, dan gebruik je daar veel meer frames voor.
Een mooi voorbeeld voor Slow in Slow out is de “bouncing ball”. Wanneer die de grond weer wilt verlaten, gebruik je daar mee frames voor en wanneer de bal naar beneden gaan minder. Dit geeft een realistisch gevoel van versnellen en vertragen. Stuiteren zoals in het echt, wellicht een beetje met overdrijven.
Maak op basis van de team stijl een voorwerp waar "Slow in en Slow out" goed naar voren komt. Deze komt in jouw video terecht.
In deze opdracht ga je leren wat het animatie principe Anticipation inhoudt. Dit animatie principe combineer je natuurlijk heel vaak met Ease in en Ease out. Het gaat hier om het stukje voor de daadwerkelijke beweging. Een goed voorbeeld hiervan vind je in de sport bij bijvoorbeeld honkbal. Een honkballer draait z'n heupen weg in afwachting van de bal om hem uiteindelijk een rotklap te geven. De kijker ziet ook dat hij wel gaat slaan, omdat hij z'n beweging voorbereidt.
In animatie bereid je dus de kijker voor op wat er gaat komen, je pakt alvast de aandacht zodat de kijker een belangrijke beweging niet mist! Walt Disney studios noemde dit ook wel "aiming", de kijker richt zijn aandacht ergens op.
Maak op basis van jouw eigen stijl een voorwerp waar Anticipation goed naar voren komt. Deze komt in jouw video terecht.
Dit animatie principe zie je vaak gebeuren als er objecten aan elkaar vast zitten. Dit kan zelfs een titel en een subtitel zijn die samen bewegen. Maar in karakter animatie denk je dan misschien meer een een weelderige haardos, of een eekhoorn met een sierlijke staart. Zelfs een superheld met een cape gebruikt follow through and secondary action.
Het grote object, het meest krachtige of degene met de meeste massa bepaalt een beweging en het eraan vast gekoppelde object zal volgen. In dit voorbeeld gebruiken we een lampje, met een touwtje eraan vast.
Het lampje uit het voorbeeld vind je hier.
Maak op basis van jouw eigen stijl een voorwerp waar Follow Through and Overlapping action goed naar voren komt. Deze komt in jouw video terecht.
Timing zit hem in heel veel dingen. Visueel, maar zeker ook in de manier van Storytelling. Deze lecture van Andrew Stanton (script schrijver Wall-e, Toy Story) is een hele goede waar het gaat om de opbouw van een verhaal. Maar let zeker op de timing van zijn eerste verhaal. Heb je tijd? Kijk dan de rest zelf ook nog.
Timing is de kern van een goede animatie. De snelheid van een object geeft aan wat het is, geeft een idee van het gewicht, laat zien waarom het beweegt.
Het knipperen van een oog kan je snel en langzaam animeren. Doe je dat snel, dan is jouw karakter heel alert. Doe je het langzaam, dan geeft het vermoeidheid aan. Wanneer iets versneld of vertraagd is natuurlijk iets natuurkundigs. Maar ook hoe je karakters reageren op elkaar heeft te maken met timing. De tijd tussen een grap en de lach.
Technisch gezien kan je zeggen dat je meer tekeningen bij een langzame actie maakt (frames) en minder bij een snelle actie. Het afwisselen van snel en langzaam maakt beweging interessant.
Timing is de afstand in frames tussen het ene en het andere keyframe. Men spreekt ook wel van het ritme van de animatie. De keyframes is het ritme van de muziek. Spacing is hoe je beweging zich gedraagt tussen de keyframes in.
Stilstand is ook belangrijk. Een beginnend animator zal heel graag van alles willen laten bewegen. Ik geef je geen ongelijk, want dat is erg leuk. Maar toch zijn momenten van rust ook belangrijk. Zonder rust is niet duidelijk wanneer een actie begint of eindigt. De lengte van een pauze is een kwestie van timing.
Timing is ook erg belangrijk in het weergeven van het humeur, de emotie en de reactie van een karakter. Het bestuderen van bewegingen van acteurs helpt om het animeren beter te leren. Bekijk een film frame voor frame om de veranderingen in houding te bestuderen. Maak ook eigen filmpjes, speel je actie zelf even. Dat helpt in het goed doorgronden van een beweging.
Het voorbeeld uit de tutorial vind je hier.
Maak op basis van jouw eigen stijl een voorwerp waar Timing and Spacing action goed naar voren komt. Deze komt in jouw video terecht.
Dit animatie principe is misschien heel logisch. Hoe breng je nou iets in beeld? Maar hierover zijn ook weer zat interessante verhalen te vertellen. Een paar hebben we eruit gepakt en in deze tutorial verwerkt. Hoe zou jij het beste staging uitleggen?
Staging is hoe je de aandacht van de kijker op het shot richt. Om de aandacht van de kijker te trekken, gebruiken animators poses en acties van personages, hun plaatsing in het frame, de achtergrond en andere elementen van de scène. Op deze manier brengen animators de stemming, reacties en emoties van personages in een bepaald verhaal over aan de kijker.
Staging is een super krachtig hulpmiddel. De animator creëert een uniforme compositie in elke scène. Staging is verbonden met acteren, timing en setting. De focus moet blijven op wat er echt toe doet. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals de plaatsing van een personage in het frame, de hoek en positie van de camera, enzovoort.
houdt de personages in de helft of derde van het cameraframe om erop scherp te stellen;
vermijd onnodige details – één duidelijke actie tegelijk, in plaats van vele gelijktijdige acties;
heeft betrekking op de timing van actie;
de achtergrond mag de aandacht van de kijker niet afleiden met veel details.
Achtergrond, voorgrond en personages moeten dus samenwerken en elkaar aanvullen. Ze moeten de duidelijke intentie van je personages uitdrukken door middel van elke pose of actie. Dit zal het publiek helpen om de boodschap die je wilt overbrengen nauwkeurig te interpreteren. Dit is extra belangrijk voor educatieve video's, uitlegvideo's, enzovoort.
Waar wordt de staging nog meer gebruikt?
Staging wordt gebruikt in theater, bioscoop, tv-programma's, enz. Animatievideo's moeten volgens dezelfde principes worden gemaakt als complexere producten. Er zijn veel technieken en hulpmiddelen bij enscenering die een animator kunnen helpen het verhaal efficiënter te vertellen.
Maak het laatste hoofdstuk van jouw uitlegvideo over de 6 animatie principes voor de motion designer. Hoe leg jij staging uit?
Maak van alle zes jouw eigen voorbeelden één video waarin jij uitlegt wat deze 6 animatieprincipes inhouden. Doe dit zo goed mogelijk! Probeer aan alle kanten met kwaliteit hier een eindproduct van te maken waar je trots op bent.
Final Touch Tips: Presentatie
Op jouw Express Page staan de volgende video's:
2 eigen voorbeelden van jouw animatieprincipes
1 final edit met alle 6 de gemaakte voorbeelden achter elkaar, als een uitleg video.