Matte painting is een visuele effecttechniek waarbij gedetailleerde achtergronden of omgevingen worden gecreëerd die te duur, gevaarlijk of onmogelijk zijn om in het echt te filmen. Deze achtergronden zijn vaak statisch of licht geanimeerd en dienen als decor voor scènes in films, tv-shows of games. Tegenwoordig worden matte paintings meestal digitaal gemaakt met software zoals Adobe Photoshop en After Effects.
In Adobe After Effects kan matte painting worden geïntegreerd in een scène met de volgende stappen:
Maak of importeer de matte painting:
Vaak maken kunstenaars de matte painting eerst in software zoals Adobe Photoshop. Dit kan bestaan uit verre landschappen, futuristische steden of fantasievolle omgevingen.
Vervolgens wordt de matte painting geïmporteerd in After Effects als een gegroepeerd PSD-bestand. Elk element van de scène (zoals bergen, gebouwen, lucht) kan op aparte lagen worden gezet, zodat het makkelijker wordt om deze elementen dynamisch te combineren.
Compositing:
In After Effects kan de matte painting worden gecombineerd met live-action beelden of andere elementen. Dit gebeurt door het schilderij op de achtergrond te plaatsen en andere elementen (zoals mensen of objecten) op de voorgrond.
Diepte creëren met parallax-effect:
Als je de lagen van je matte painting in After Effects in 3D-ruimte plaatst, kun je een parallax-effect creëren. Dit betekent dat wanneer de camera beweegt, de verschillende lagen zich op verschillende snelheden verplaatsen, waardoor een gevoel van diepte ontstaat.
Animatie en effecten toevoegen:
Voor extra dynamiek kunnen animaties of effecten worden toegevoegd, zoals bewegende wolken, waterreflecties, of lichteffecten. Dit maakt de matte painting levendiger.
Keying en tracking:
Als er live-action opnames zijn gemaakt met een green screen, kan de acteur of het object worden uitgeknipt (gekeyed) en geplaatst voor de matte painting. Met motion tracking kan de matte painting correct volgen als de camera in de live-action scène beweegt.
Matte painting in After Effects geeft je de mogelijkheid om indrukwekkende, grote werelden te creëren zonder fysiek op locatie te hoeven filmen, wat vaak een groot voordeel is voor film- en motion designprojecten.
In software opdracht leer je:
Het chroma key effect toe te passen.
Effecten toe te passen om de video zo geloofwaardig mogelijk te maken.
Je hebt voor deze opdracht drie opties waaruit je kan kiezen. Geef jouw keuze wel door aan jouw docent!
Kies je optie drie, dan moet je de assets ook even met jouw docent overleggen. Vooraf moet bekend zijn wat jouw plan is. Je zal minimaal vijf verschillende lagen moeten gebruiken. Dit kunnen ook videolagen zijn.
Maak er wat moois van! Je hebt er drie weken voor om het te maken en op jouw Express pagina te zetten.
Je maakt voor deze drie opdrachten een Learning Journal. Hierin vertel je bij elke opdracht heel kort wat je hebt geleerd en hoe je het vond.
Voor de opdrachten 1 en 2 maak je de oefening exact na, of maak je een creatieve eigen variatie op basis van de getoonde technieken. Houd de in de les gegeven deadlines in de gaten.
De laatste opdracht komt niet met een oefening, hier ga je in twee weken zelf helemaal los en maak je een toffe Zach King achtige video.
En natuurlijk voeg je een de link toe naar de video met jouw eindresultaat per opdracht.
Je dient alle drie de opdrachten gedaan te hebben binnen de gestelde tijd (5 lesweken, 2 uur op school, 2 uur online en huiswerk tijd)
Opdracht 1: Green Screen (Telt 1 keer mee)
Technieken op een correcte wijze toegepast? 7 punten
Eigen film of creatieve toevoegingen? Hogere score
Opdracht 2: Matte Painting (telt 2 keer mee)
Technieken op een correcte wijze toegepast? 7 punten
Eigen footage gebruikt of creatieve toevoegingen? Hogere punten
Opdracht 3: Zach King (telt 2 keer mee)
Goed onderzoek gedaan naar technieken? Tutorials gezocht en gedeeld in jouw express pagina? 7 punten
Uitwerking correct gedaan? 7 punten
Eigen creativiteit toegepast? Hogere punten.
Voorbeeld berekening cijfer
De student heeft op basis van het GLR materiaal Opdracht 1 technisch goed gedaan.
De student heeft bij Opdracht 2 gekozen voor de tram, technisch goed uitgevoerd, en in de achtergrond een luchtballon laten varen.
De student heeft bij Opdracht 3 een uitdagende tutorial gekozen, zelf het materiaal geschoten (of daar hulp bij gehad, dat mag). En prima uitgevoerd. De tutorial is ook gedeeld op de express pagina.
Voorbeeld berekening cijfer