Keuzedeel Animatie
MBO - K0520 - 480 SBU - 2024-2025 - Grafisch Lyceum Rotterdam
MBO - K0520 - 480 SBU - 2024-2025 - Grafisch Lyceum Rotterdam
Wil jij je creativiteit omzetten in professionele animaties? Dan is het keuzedeel animatie echt iets voor jou!
Met dit keuzedeel leer je alle ins en outs van animatie, van conceptontwikkeling tot het maken van de animatie zelf. Dit keuzedeel kies je bovenop jouw opleiding Mediavormgever op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Op jouw diploma komt te staan dat je Mediavormgever bent, maar met de extra dat je jouw ontwerpen ook in beweging kan zetten.
Het keuzedeel animatie biedt een breed scala aan mogelijkheden om jouw creativiteit te uiten. Je leert om verhalen om te zetten in beelden en bewegingen, en hoe je gebruik kunt maken van verschillende softwareprogramma's en technieken om animaties tot leven te brengen. Naast een creatieve opleiding, is het daarom ook een technische opleiding.
Tijdens dit keuzedeel werk je aan verschillende projecten en opdrachten, waarbij je alleen, maar ook samenwerkt met medestudenten en docenten om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Je krijgt feedback en ondersteuning om je animaties te verbeteren en zo een portfolio op te bouwen waarmee je jezelf kunt presenteren aan toekomstige werkgevers.
Met het keuzedeel animatie kun je verschillende kanten op in de creatieve industrie. Denk aan werk als 2D- of 3D-animatieontwerper, visual effects artist of motion graphics designer. Maar ook kun je zelfstandig aan de slag als freelancer en je eigen projecten ontwikkelen.
Kortom, het MBO keuzedeel animatie biedt volop kansen om jouw creativiteit en technische vaardigheden te combineren en je te specialiseren in het maken van animaties. Welkom in de wereld van animatie!
Tijdens jouw keuzedeel van tien uur in de week zal je steeds beoordeeld worden op de werkprocessen die je doorloopt. Met behulp van bovenstaande iconen zal je in het lesmateriaal terugvinden wat waarbij hoort. Hieronder nemen we ze stuk voor stuk even met je door.
Je weet wat de opdrachtgever wil: welk verhaal moet verteld wordenen in welke stijl?
Je komt met ideeën voor de vormgeving van een animatie. Je werkt deze ideeën uit en kiest - in overleg - de beste ideeën uit voor het te vertellen verhaal. Je legt de gekozen ideeën vast in een concept en bespreekt dit voor aan de opdrachtgever. De feedback die je krijgt verwerk je in het concept totdat je een "go" krijgt.
Je werkt de ideeën uit het concept gedetailleerd uit zodat er een definitief ontwerp ontstaat van hoe de animatie er uit komt te zien. Daarnaast weet je wat je daarvoor nodig hebt aan tijd en middelen. Je stelt het ontwerp waar nodig bij na overleg.
Hoe laat je dit zien?
Je zorgt dat je een 'go' voor het concept krijgt en maakt een definitief ontwerp voor de animatie.
Dit doe je door:
Te overleggen met de opdrachtgever om de ideeën te achterhalen en akkoord te krijgen
Te komen met creatieve ideeën bij de uitwerking van het animatieconcept
De kenmerken van storytelling vakkundig mee te nemen
Weloverwogen keuzes te maken met betrekking (animatietrends en animatieprincipes)
Te werken aan het animatieconcept met gevoel voor detail tot een creatief en realistisch animatieontwerp
De werkzaamheden inhoudelijk en planmatig af te stemmen met je docent of opdrachtgever
Je werkt het ontwerp voor de animatie gedetailleerd uit en stelt de consequenties voor de technische realisatie vast. Je bepaalt welke animatieprincipes je gaat toepassen en kiest bijbehorende technieken. Je blijft de kenmerken van storytelling in de gaten houden. Je realiseert de animatie volgens de gekozen animatieprincipes en technieken. Je komt met oplossingen voor onverwachte problemen. Je vraagt op gezette tijden feedback aan klasgenoten en docenten.
Hoe laat je dit zien?
Jouw animatie voldoet aan de eisen zoals bepaald in het ontwerp en de kwaliteitseisen die vanuit het vakgebied gesteld worden.
Dit doe je door:
Je laat bij het maken van de animatie zien dat je juiste principes en technieken toe past.
De (animatie) software vakkundig te gebruiken
Storytelling technieken vakkundig in te zetten
Creatieve ideeën te bedenken voor lastige (kleine en grote) animatieuitdagingen
De mening en ideeën van anderen te vragen en daar iets mee doet
Je zorgt dat de animatie helemaal in orde is voor oplevering. Je bepaalt hoe je de animatie het beste kan presenteren. Je maakt en geeft een presentatie en beantwoordt vragen (van de docent of klant). Je zorgt voor een complete en correcte overdracht en nette archivering van de animatie.
Hoe laat je dit zien?
De animatie voldoet aan de overeengekomen en vaktechnische eisen. Jouw opdrachtgever is tevreden en de animatie is volledig en vakkundig opgeleverd.
Dit doe je door:
De laatste oneffenheden van de animatie vakkundig te werken
Presenteert de animatie zo dat deze optimaal tot zijn recht komt
Vragen accuraat en deskundig te beantwoorden
Jouw materiaal op logische wijze archiveert en de animatie oplevert volgens afspraak
Er zijn vier grotere opdrachten die je gaat doorlopen. Dit zijn opdrachten waar vaak een opdrachtgever en/of een thema aan vast hangt. Hierin focus je je vooral op het proces.
Je zal ook op software gebied het nodige moeten leren. Hier is keuzevrijheid. In de eerste 10 lesweken zal je drie software taken aangeboden krijgen waarvan je er tenminste twee zal moeten doen. In de tweede periode van 10 weken herhaalt zich dat. De aangeboden software taken zijn in de planning in het geel gearceerd.
Dit schema is ter illustratie, kijk voor jouw rooster op mijnglr.nl
Gedurende tien uur in de week ga je aan de slag met animatie. De rest van de week is gevuld met de overige uren van jouw opleiding tot Mediavormgever.
Tijdens de tien uur Animatie ga je voor het grootste gedeelte van de tijd (6 tot 7 uur) aan de slag met een praktijk gerichte opdracht. Hier staat een (fictieve) opdrachtgever centraal die iets van je wil op het gebied van animatie. Dit doe je alleen of in teamverband.
De overige 3 tot 4 uur vul je met scholing en training op het gebied van software. Volgens de planning ga je je verdiepen in de aangeboden opdrachten. De uitleg, workshops, worden hiervoor in kleinere groepjes gegeven.
Per software blok dien je minimaal twee opdrachten voldoende afgerond te hebben. In overleg met de docenten kan je ook nog meer de diepte in.