The final keyframe
Examen | Keuzedeel Animatie | 2024/2025 | GLR
Examen | Keuzedeel Animatie | 2024/2025 | GLR
Het gaat snel, hè? Voor je het weet, zit je in de laatste periode van jouw eerste keuzedeel op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Vanuit de animatielessen, én alles wat je daarbuiten zelf hebt opgepakt, heb je inmiddels een mooie basis opgebouwd.
Als afsluiting van dit keuzedeel ga je aan de slag met een examenopdracht die onderdeel is van jouw diploma. Tijdens het examen voor het keuzedeel Animatie laat je zien wat je in huis hebt door te werken volgens de vertrouwde werkprocessen.
Namens het hele animatieteam wensen we je heel veel succes met deze laatste stap!
Tijdens dit examen ben je alle dagen aanwezig in de les SPEC2A én SPEC2B die vermeld staan op jouw rooster.
Bij ziekte moet je voorafgaand aan het examen contact opnemen met je mentor én begeleidend docententeam. Natuurlijk maak je ook een melding in Osiris. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de examengids.
(Te veel) Afwezigheid kan onvoldoendes voor de werkprocessen tot gevolg hebben. Zorg dat je er altijd (zichtbaar) bent. Indien niet mogelijk, stel je jouw mentor op de hoogte.
Tijdens de eerste bijeenkomst zal het examen worden gebrieft door de docent(en) en de eventuele opdrachtgever(s). Voordat je gelijk aan de slag gaat, lees je eerst de opdracht goed door. Je stelt vragen, zodat je een goed beeld kunt vormen van de totale examenopdracht.
Je bent ieder examenmoment op tijd in de les aanwezig, controleer hiervoor goed het rooster. Je zorgt dat je iedere les tenminste één overleg hebt met jouw docent.
Tijdens het examen wordt een stagesituatie nagebootst. Je maakt het examen zelfstandig. Je mag op het internet zoeken naar informatie. Vragen stel je aan het docententeam, zij bepalen of er antwoord gegeven mag worden.
Het docententeam kan besluiten een opdracht van het examen af te breken wanneer je je niet houdt aan de examenregels of iets dusdanig verkeerd doet dat anderen hier hinder van ondervinden. In dat geval wordt dat onderdeel van het examen voor desbetreffende kandidaat als onvoldoende beoordeeld.
De examencommissie zal hiervan op de hoogte gesteld worden. Wanneer door onvoorziene omstandigheden, waarbij een goed verloop van het examen niet meer mogelijk is en de assessor besluit het examen af te breken, informeert hij direct de afdelingsdirecteur. Deze stelt vervolgens de examencommissie op de hoogte. De examencommissie beslist over het verdere verloop van het examenproces.
Naast het opleveren van de examenopdracht wordt het examen afgesloten met een Criterium Gericht Interview.
In de week van 17 maart 2025 zal jouw criterium gericht interview plaats vinden. Jouw examinator heeft jouw Exam Journal doorgenomen en vragen geformuleerd. Deze vragen dien je te beantwoorden in dit gesprek.
In de afgelopen periode heb je het complete proces doorlopen om tot een animatie te komen. Je hebt naar eigen inzicht technieken toegepast en wanneer je er niet uit kwam zocht je naar tutorials op het internet of je kreeg feedback van de vakdocenten.
Tijdens dit examen ga je het complete proces zelfstandig doorlopen. Je plant alles in en maakt beslissingen. Je komt je eigen deadlines na om het project tot een afgerond einde te brengen.
Tijdens de concept- en ontwerp fase doe je onderzoek en maak je keuzes die leiden naar een definitief ontwerp. Bij het realiseren van de animatie gebruik je de juiste software en daag je jezelf uit om nieuwe technieken toe te passen.
Het eindproduct wordt uiteindelijk opgeleverd volgens de gevraagde technische specificaties zoals in de opdracht omschreven staan.
In de eerste les lever je via de assignment de link in naar jouw examen journal. In dit journal plaats je het volgende:
Introductie over keuze voor de opdracht.
Dagverslagen: per dagdeel omschrijf je wat je in de uren gedaan hebt.
Werkproces 1.1
Werkproces 1.2
Werkproces 1.3
Algehele reflectie
Let op: Deze structuur is verplicht. Eigen creatieve andere manieren van het maken van een Exam Journal worden niet geaccepteerd.
Het keuzedeel animatie bestaat uit één kerntaak ‘ontwerpt en realiseert een animatie’ waaronder drie werkprocessen vallen:
Werkproces 1.1: Maakt een concept en ontwerpvoor de animatie
Werkproces 1.2: Realiseert de animatie
Werkproces 1.3: Levert de animatie op.
Het project wat afgerond wordt met het examen start in week 4 van 2025, op 28 januari. Vanaf dat moment zal je tijdens SPEC2A en SPEC2B volledig werken aan jouw examen project en het vastleggen van de bewijzen.
In de week van 17 maart zal je jouw examengesprek ingaan. Dit wordt apart ingeroosterd en zal plaatsvinden in Microsoft Teams.
Je wordt beoordeelt op de drie werkprocessen die elk voorzien zijn van een volledige omschrijving van jouw werkzaamheden. Het is dan ook noodzakelijk dat je goed reflectie per werkproces bijhoudt in een Exam-journal in Adobe Express waarin je ook beschrijft welke keuzes je hebt gemaakt.
Elk werkproces wordt afzonderlijk beoordeeld en moet volgens de examen planning worden opgeleverd. Je mag een werkproces ook eerder opleveren dan staat aangegeven op de planning. Het docententeam zal dan direct dit werkproces beoordelen.
Je krijgt een GO voor een werkproces wanneer dit als voldoende wordt beoordeeld. Je mag dan doorgaan met het volgende werkproces.
Wanneer je het werkproces nog onvoldoende hebt uitgevoerd, krijg je een extra week de tijd om op basis van de feedback van assessor aanpassingen te doen. Daarna wordt dit werkproces voor de tweede keer beoordeeld.
Per werkproces word je beoordeeld met een onvoldoende, voldoende of goed. Wanneer je voor een werkproces een onvoldoende hebt behaald, moet je dit werkproces aanpassen.
Puntentelling per werkproces:
onvoldoende = 1 punt
voldoende = 2 punten
goed = 3 punten
Voorbeeld uitslag examen:
Werkproces 1.1: Maakt een concept en ontwerp voor de animatie | Voldoende | 2 punten
Werkproces 1.2: Realiseert de animatie | Voldoende | 2 punten
Werkproces 1.3: Levert de animatie op | Goed | 3 punten
Eindcijfer 7
Wanneer de combinatie van de drie werkprocessen uitspringt in originaliteit en techniek kunnen de assessoren een extra punt geven voor de gehele kerntaak waaronder de drie werkprocessen vallen.
Per werkproces moet je in dit examen een aantal vaardigheden kunnen aantonen. Hieronder vind je de vaardigheden die minimaal per werkproces aan bod moeten komen.
Je bedenkt en visualiseert op basis van een briefing een vernieuwend creatief concept. Je past een combinatie van mindmapping en moodboarding toe om tot ideeën te komen. Vanuit het creatieve concept maakt je een vertaalslag naar een verhaallijn. je communiceert het ontwikkelde concept en beargumenteert dit richting de opdrachtgever. Voor het ontwikkelen van het concept gebruikt je traditionele en digitale materialen en middelen.
Je maakt op basis van het concept ontwerpen voor de animatie. Op basis van de verhaallijn en ontwerpen maak je een storyboard. Doormiddel van captions(ondertekst) geef je aan wat zich in de afzonderlijk shots afspeelt. Je houdt hierbij rekening met de juiste compostie en camerastandpunten. Daarnaast kies je één of meer toonaangevende shots van het storyboard en werkt deze uit in een styleframe(s). Je past het storyboard daar waar nodig in overleg met de opdrachtgever aan. Je vertaalt het storyboard naar een animatic of storyreel.
Je maakt op basis van het storyboard, de styleframes en de animatic de 2d – of 3d-animatie. Je gebruikt hiervoor de juiste combinatie van software. Tijdens de uitwerking van de animatie pas je animatieprincipes, camerapostities, typografie, kleurgebruik toe. etc Je maakt de juiste keuzes en houdt gedurende het maken van de animatie contact met de opdrachtgever. Tijdens de edit van de animatie pas je muziek en geluidseffecten toe. Je rendert het eindresultaat en presenteert dit aan de opdrachtgever.
Je zorgt dat de animatie helemaal in orde is voor oplevering en bepaalt hoe jij de animatie het beste kan presenteren. Je maakt en geeft de presentatie en beantwoordt vragen.
Je zorgt voor een complete en correcte overdracht en archivering van de animatie.
De examenopdracht is een praktijkgericht opdracht en wordt zelfstandig uitgevoerd. Je overlegt met het docententeam om tot keuzes en compromissen te komen. Je omschrijft de taken die je zal gaan doen in de fasen van het project.
Het docententeam zal vervolgens een briefing geven waarna in feite het examen is gestart. Als animator ben je vrij in de toepassing van technieken. Je kunt dus ook diverse technieken combineren.