dinsdag 3 september & donderdag 6 september 2024
Tijdens de les behandelen we de theorie achter (film)posters. Deze theorie omvat een stukje geschiedenis, maar gaat vooral in op het idee achter posters, de opmaak ervan en hoe je uiteindelijk opvalt en de kijker overhaalt om tot actie over te gaan. Bestudeer deze pagina dan ook goed.
In deze bijlage nemen we je mee in het maken van een poster voor een actiefilm tot een komische filmposter en alles daar tussenin. Ieder genre in de filmindustrie vraagt om een bepaalde manier van opmaken, een goede keuze in je typografie en natuurlijk een passend kleurenpallet.
De poster was één van de vroegste vormen van reclame en begon zich in het begin van de 19e eeuw te ontwikkelen als hét medium voor visuele communicatie.
Posters en affiches beïnvloedden in die tijd de ontwikkeling van de typografie omdat ze bedoeld waren om van een afstand gelezen te worden en er grotere letters nodig waren.
Ze werden gebruikt om verschillende politieke partijen te promoten, soldaten te rekruteren, reclame te maken voor producten en ideeën te verspreiden onder het grote publiek.
Een poster die niet opvalt, wordt niet gelezen. Je moet er als poster uitspringen, anders zijn, om toch die boodschap over te brengen. De poster moet goed omgaan met een balans tussen kleur, beeld, compositie en typografie. Vanaf grote afstand moet het leesbaar zijn. Korte zinnen, geen moeilijke woorden, en stem de typografische keuzes af op het onderwerp.
De beste posters maken een emotie los. Als je iets voelt bij een poster, blijft de boodschap langer hangen. Daarom staan posters vol met zeehondjes, blindengeleide puppies, donkere kindjes met vliegjes op hun ogen of een aantrekkelijke hoofdrolspeler(ster) van een film.
Tenslotte moet een poster aanzetten tot handelen. Je wilt iets van de voorbijganger. We noemen dat een ‘activerende werking’. Een doel kan zijn dat een voorbijganger dichterbij komt om meer te lezen, een website of bioscoop bezoekt of een positief gevoel ontwikkelt of tot nadenken zet.
Activeren doe je door de lezer nog eens extra te prikkelen. Stel hem een ‘beloning’ in het vooruitzicht of juist een schrikbeeld dat hij nog net kan voorkomen. “Bestel kaartjes nu met extra korting” of “Stem Lijst 1 en voorkom dat Alkmaar verpaupert!
Als je de deze regels toepast in je ontwerp, kan je poster bijna niet meer stuk!
Je maakt een nieuwe Adobe Express Page aan en levert deze in in teams.
Je maakt een keuze uit de zes aangeboden genres.
Zoek ten minste twee voorbeelden van (motion) posters die jij goed vindt binnen dat genre.
Maak een mindmap voor jouw motion poster.
Bedenk in het kort de verhaallijn van jouw film. Bedenk voor de film een heldennaam. Kom met drie verschillende voorstellen naar de docenten en maak hieruit een onderbouwde keuze.
Tip: Gebruik de elementen die jij hebt bedacht in jouw mindmap in chatgpt om tot een verhaallijn te komen. Het zou mooi zijn als de synopsis een begin, midden en eind hebben (drie akte structuur).
Maak een moodboard (A3) om de sfeer van jouw film/poster weer te geven.
Ontwerp schetsmatig de held. Dit doe je schetsmatig in diverse poses. Denk aan wat voor kleding er gebruikt kan worden!
Alle punten die hiervoor benoemd zijn moeten voor het einde van de les op jouw Express Page staan. Is dit niet af? Zorg dan dat het aan het begin van de volgende les up to date is.
Je hebt een superheld bedacht die de hoofdrol speelt in een filmconcept waarvan je de verhaallijn hebt geschreven. Vandaag gaan we een stap verder door een keuze te maken uit diverse genres en de ontwerpen voor deze filmposter verder uit te werken. Hierbij pas je de kracht van de AIDA-formule toe. De AIDA-formule (Aandacht, Interesse, Desire (Verlangen), Actie) is een krachtig hulpmiddel in marketing en ontwerp om ervoor te zorgen dat je publiek precies reageert zoals jij wilt.
Aan het einde van deze les heb je een aantal ontwerpen gecreëerd waarin de AIDA-formule effectief is verwerkt. Je hebt daarbij kritische keuzes gemaakt om het beste ontwerp te selecteren. De otwerpen zijn kwalitatief op het niveau dat je het aan een opdrachtgever durft te laten zien.
Bij filmposters voor actiefilms en thrillerfilms draait het allemaal om het nabootsen van het gevoel van gierende adrenaline. Het gevoel van actie en energie creëer je door je te concentreren op de impact van beweging en kleur in het ontwerp van jouw poster.
Het is misschien een logisch, maar rood is een bijna altijd onderdeel van de meeste actiefilmposters. Het is de kleur van energie en passie. Het gebruik van rood in je posterlay-out is een directe manier om een actievibe te krijgen.
De poster moeten een gevoel van beweging en dynamiek hebben om het ontwerp meeslepend te maken, alsof de personages op het punt staan van de poster te springen. Wat natuurlijk nog heftiger kan worden met de motion die je erin verwerkt.
Krachtige lettertypen met een grove texture in combinatie met een "condensed" font helpen ook om het gevoel van gruizige, keiharde actie te versterken.
Twee genre voorbeelden van actie- en thrillerfilmposterontwerpen, met dynamische foto's, gruizige typografie en flink wat rood. Tomb Raider (2018), Warner Bros en Arkansas (2020), Lionsgate.
Als je naar een komedie gaat kijken, dan ben je op zoek naar plezier, gelach, niet te zwaar. Ontwerpers kunnen dit in hun ontwerpen voor elkaar krijgen door expressieve fotografie en heldere, optimistische kleurenpaletten te gebruiken .
Expressieve fotografie, felle kleuren en retrotypografie zijn snelle manieren om het komische genre in je filmposterontwerpen te kanaliseren. Emma (2020), Focusfuncties. Booksmart (2019), United Artists vrijgeven.
Foto's van de hoofdpersonages zijn vaak het middelpunt van deze posters, met lachende of veelbetekenende gezichtsuitdrukkingen die het publiek een idee geven van de komische sfeer van de film.
Heldere, opvallende kleuren op typografie, afbeeldingen en kostuums kunnen een kijker helpen een goed beeld te vormen van de film. Pastelkleuren zijn nog steeds de standaard voor romantische komedies, terwijl op de jaren 70 geïnspireerde paletten van geel en oranje over de hele linie vaak gebruikt worden.
Films zoals Superbad zetten de toon voor retrostijlen voor indiecomedyposters, waarbij afgeronde lettertypen zoals Cooper Black en Stripes populair werden in het comedygenre.
Het horrorgenre heeft enkele van de meest iconische ontwerpen voor filmposters aller tijden voortgebracht, van Ridley Scott's Alien (1979) tot Stanley Kubrick's The Shining (1980). Misschien komt dit omdat posters met een horrorthema vaak buitengewoon gedenkwaardig en indrukwekkend zijn (en ook angstaanjagend!).
Bloederige verwijzingen zoals bloed en wapens of spookachtige omgevingen zijn gebruikelijk voor het horrorgenre, maar doordachte posters kunnen een mysterieuze en verleidelijke verwijzing zijn naar de plot of het thema van de film, zoals in het voorbeeld van de posters die zijn uitgebracht voor The Witch ( 2015 ). Silhouetfiguren en spookachtige vormen in deuropeningen of ramen helpen ook om het mysterieuze effect te versterken.
Donkere, stemmige kleurenpaletten die overwegend zwart of grijs gebruiken om een nachtelijke sfeer op te roepen, kunnen opvallend contrasteren met witte of bloedrode tekst, terwijl lettertypen die context of misdaad suggereren, zoals periodetypestijlen of bloederige letters , echt de toon zetten. horror toon.
Dramafilms hebben vaak een serieuze, theatrale toon die gericht is op de emotionele interacties van de personages. Vergeleken met de horror- of sci-fi-genres (hieronder), zullen dramaposters minder snel in elkaar veranderen en als gevolg daarvan zijn posterontwerpers vaak een kans om echt creatief te worden.
Het gaat erom dat je de emotionele sfeer van de film weet te vanen in dat ene beeld van de poster. Door gebruik te maken van meeslepende, dramatische fotografie kom je al een heel eind.
In de afgelopen jaren heeft het dramagenre een aantal echt interessante en unieke voorbeelden van posterkunst opgeleverd, zoals de campagne voor 1917 (2019), die grootschalige typografie gebruikte als kader voor de prachtige filmopnamen met oorlogsthema.
Hoewel dramaposters allemaal uniek zijn, moet je je concentreren op het creëren van een sfeervol, emotioneel geladen ontwerp dat de sfeer en het thema van de film samenvat.
Je maakt op basis van jouw ontworpen character en verhaallijn drie verschillende ontwerpen voor een motion poster. De drie ontwerpen zijn nog in zwart wit, maar zijn kwalitatief wel op een niveau dat je deze aan de klant kan laten zien. In deze drie posters zorg je dat:
Het ontwerp is opgemaakt in een verhouding van 9:16.
De AIDA formule is toegepast. Vermeld bij jouw motion poster ontwerp waar in de poster deze elementen zijn opgenomen.
De compositie bevat een hoofdbeeld, een titel, een tagline en billingblock
Hoofdbeeld: Dit is het belangrijkste visuele element van de poster, vaak een personage, scène of symbool dat de kern van de film vertegenwoordigt.
Titel: De titel van de film moet prominent zijn en goed leesbaar, meestal groter dan de andere tekst.
Tagline: Dit is een korte, pakkende zin die de essentie van de film weergeeft. De tagline ondersteunt de titel en het beeld.
Billing Block: Onderaan de poster staan vaak de namen van de belangrijkste cast en crew, evenals productie- en distributiebedrijven.
Voorbeeld van hoe een ontwerp eruit kan zien.
Werk het beste voorstel uit in kleur en vermeld bij de poster de swatchkleuren die het belangrijkste zijn in de poster.
Voorbeeld van een uitwerking van de schets.
Je creeert een drietal goed uitgewerkte posters die passen bij het genre en duidelijk de AIDA formule is toegepast. Het ontwerp is gemaakt in de verhouding 9:16.
De ontwerpen staan op jouw Express pagina samen met een verantwoording per poster.
Vermeld waarom je hebt gekozen voor het uiteindelijke ontwerp.
Alle punten die hiervoor benoemd zijn moeten voor het einde van de les op jouw Express Page staan. Is dit niet af? Zorg dan dat het aan het begin van de volgende les up to date is.