dinsdag 10 september & donderdag 12 september 2024
De eerst twee lessen draaiden helemaal om het bedenken van jouw motion poster. Je begint met een heleboel ruwe tekeningen voor je bewegende poster, echt flink wat schetsen, en ze moeten ook nog eens allemaal anders zijn. Dit is belangrijk omdat jouw klant wat opties wil hebben om uit te kiezen, en het daagt je uit om met de meest originele ideeën te komen. De allerbeste schets, het meest geweldige idee, ga je uitwerken tot een professioneel ontwerp.
Typografie wordt vaak vergeten als we het hebben over design, vooral bij iets visueels zoals een filmposter. Maar ook al staan er meestal maar een paar woorden op een poster, de manier waarop deze woorden worden weergegeven kan veel invloed hebben op de lezer.
Goed gekozen typografie kan emoties, drama en persoonlijkheid toevoegen aan een poster, en dit kan ervoor zorgen dat je film beter blijft hangen bij het publiek en aantrekkelijker wordt.
Wat is typografie? Typografie is simpel gezegd de kunst van het plaatsen van lettertypes (verschillende soorten fonts) zodat ze goed leesbaar en mooi zijn op een ontwerp. Het gaat niet alleen om de letters zelf, maar ook om de ruimte ertussen, de dikte van de lijnen en de manier waarop de tekst staat, bijvoorbeeld schuin of recht. Dit zorgt ervoor dat de lezer onbewust een bepaalde stemming of boodschap voelt.
Net als bij veel andere vormen van design merk je typografie pas op als het niet klopt.
De boodschap van de poster Voor een filmposter is het belangrijk om goed na te denken over de typografie. Dit kan namelijk zorgen voor een sterke indruk bij de kijker en helpt om mensen naar de film te trekken.
Het lettertype 'Trajan' is bijvoorbeeld erg populair in Hollywood. Het geeft een klassiek en professioneel gevoel, maar omdat het zoveel wordt gebruikt, voelt het inmiddels een beetje cliché aan.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer opties, zodat je kunt kiezen voor iets uniekers en originelers. Hierdoor kun je met de typografie van een poster het karakter van de film goed laten zien.
Een paar voorbeelden
Dit type wordt vaak gebruikt met schreefloze lettertypes (letters zonder 'voetjes'). Het ziet er strak en modern uit. Door dikke, grote letters te gebruiken, straalt het kracht uit en laat het zien dat de film direct en zonder omwegen is.
Dun en verfijnd
Dunnere letters zien er vaak wat chiquer en verfijnder uit. Dit soort lettertypes geven aan dat de film intellectueel en diepgaand is. Het is een film waar je nog lang over nadenkt.
Sierlijk en vloeiend
Sierlijke, vloeiende letters doen denken aan sprookjes of romantische verhalen. Het voelt fantasierijk en creatief aan. Het kan iets traditioneels suggereren, of juist iets heel anders.
Schuine letters voor actie
Actiefilms gebruiken vaak schuine tekst om snelheid en beweging te laten zien. Dit geeft de kijker het gevoel dat er veel gebeurt in de film en dat het verhaal spannend is.
Speelse en unieke tekst
De meeste posters gebruiken rechte tekst (meestal horizontaal). Maar als de tekst gebogen of gedraaid is, voelt het anders en laat het zien dat de film ook anders is. Het geeft aan dat het verhaal origineel is en voor een speciaal publiek bedoeld.
Hoe gebruik je typografie Omdat we tegenwoordig veel digitaal ontwerpen, kun je typografie makkelijk aanpassen met extra visuele elementen. Denk aan een jaren '80-look voor 'Guardians of the Galaxy', of een illustratief element zoals in 'Boss Baby'. Maar het werkt het beste als de typografie echt iets vertelt over het verhaal van de film. Bijvoorbeeld bij '10 Cloverfield Lane', waar de lange, verticale letters de ondergrondse tunnel in de film voorstellen.
Woord en beeld Soms worden tekst en beeld op een poster samengevoegd. Dit kan simpel, zoals bij 'Gone Girl', waar een deel van de tekst wordt verstopt achter het beeld. Of bij 'The Martian', waar de tekst direct over het beeld heen staat. Deze stijl werkt vaak goed bij korte titels.
Als je eens nadenkt over hoe belangrijk typografie is, kun je je voorstellen hoe raar een poster zou zijn als het verkeerde lettertype werd gebruikt. Stel je voor: '1917' met het Pringles-lettertype, 'Arrival' met een Coca Cola-stijl of 'Beauty and the Beast' in de stijl van Colgate. Dat voelt toch meteen vreemd?
Typografie is dus heel belangrijk en speelt een grote rol in het vertellen van het verhaal van een film én het overtuigen van het publiek om de film te willen zien.
Maak de juiste keuze als je typografie kiest!
Een styleframe voor een animatie, dus ook een motion poster, is als een foto die de coole uitstraling en stijl van de animatie laat zien voordat het echt beweegt. Het is als een soort voorproefje van hoe de poster eruit gaat zien en hoe de kleuren en alles eruit gaan zien als het eenmaal in beweging is. Het helpt de klant, de docenten, de collega's die eraan werken om te weten hoe ze het er allemaal uit willen laten zien en dat het er goed uitziet voordat ze echt beginnen met bewegen en animeren.
In jouw uitwerking gebruik je ook de verhouding 9:16 (1080*1920 pixels). Hierin let je op de compositie van jouw poster. Je houdt de AIDA formule in de gaten én je voegt jouw typografie toe aan het geheel.
Je werkt een styleframe uit waarin compositie, kleur en typografische keuzes zijn vastgelegd.
Op jouw Adobe Express Learning Journal plaats je een afbeelding van jouw uiteindelijke styleframe.
Hierbij vermeld je
hoe de AIDA formule is toegepast,
wat de keuze is achter de gebruikte kleuren
wat de keuze is van de gekozen typografie
Update jouw pagina.
Je kan gebruik maken de nieuwe PDS template. Hierin krijg je zes shots die je super eenvoudig kan aanpassen met behulp van Smart Objects. In de video hieronder wordt je uitgelegd hoe je deze kan gebruiken.
Je kan ook gebruik maken van de PDF van het storyboard, die download je hier.
Een storyboard voor een motion poster is als een stripverhaal waarin je stap voor stap laat zien hoe de bewegende poster eruit zal zien. In plaats van woorden zoals in een boek, gebruik je tekeningen om te laten zien wat er op elk moment gebeurt. Elk vakje in het storyboard is als een klein stukje van de bewegende poster.
Het helpt je om de volgorde van de bewegingen te begrijpen en te plannen, zodat je weet hoe de verschillende elementen van de poster in elkaar zullen overvloeien. Het is van groot belang om het storyboard af te hebben, en besproken te hebben, voordat je de opnames in gaat. Zo weet je ook precies wat voor bewegingen je gaat maken.